Storing verwarming
Storing verwarming? Een storing aan de verwarming kan vele oorzaken hebben. Zie hieronder typische vragen rondom verwarming storing. Een snelle oplossing: huur tijdelijke verwarming. Bel ons gratis op 0800 5555512
Storing verwarming – werkt niet meer
Veel voorkomende storing verwarming en de mogelijke oorzaken zijn:
1. De radiator wordt niet warm
2. De radiator wordt maar voor de helft warm
3. De C.V.-ketel doet het niet (goed)
4. De C.V.-ketel maakt lawaai
5. Ik heb een combi-ketel, geen warm water, maar wel verwarming
6. Hoe moet ik mijn ketel bijvullen?
7. Hoe moet ik ontluchten?
Storing verwarming #1: De radiator wordt niet warm
Controleer ook bij elke radiator die niet warm wordt of de radiatorknop wel open staat. Als geen enkele radiator warm is/wordt, dan ligt het probleem mogelijk bij de C.V.-ketel en dient deze gecontroleerd te worden. Gaat het om 1 of enkele radiatoren en de radiatorknoppen staan open, dan ontluchten (zie #8)
Storing verwarming #2: De radiator word maar voor de helft warm
Verschilt de temperatuur tussen de linker- en rechterkant, dan zal de radiator moeten worden ontlucht. Verschilt de temperatuur tussen de boven- en onderkant, dan bent u hoogstwaarschijnlijk in het bezit van een zogeheten combi-ketel. Dit is een standaard verschijnsel bij combi-ketels waar u zich verder geen zorgen over hoeft te maken.
Storing verwarming #3: De C.V.-ketel doet het niet (goed)
– Een eerste stap is te kijken of er stroom op het stopcontact staat van de C.V.-ketel, bv met radio of lamp, etc.
– Een tweede stap is om te controleren of de gaskraan wel openstaat. De kraan moet in de lengte van de leiding staan, niet haaks.
– Een derde stap is op de drukmeter kijken. De zwarte wijzer moet tenminste meer dan 1 bar aangeven. Geeft deze minder aan, dan water bijvullen.
– Een vierde stap is te kijken of de waakvlam brandt. Als u een C.V.-ketel heeft met waakvlam, kunt u controleren of deze brandt. Als deze niet brandt of regelmatig uit gaat, kan er lucht in de gasleiding zitten. Ontsteek de vlam met lucifers of piezo ontsteker. Zet een warm water kraan open. In alle gevallen moet u de knop van het gasblok (op de C.V.-ketel) ingedrukt houden. Zodra de waakvlam aanspringt, moet u deze knop nog ongeveer 30 seconden ingedrukt houden. Na mislukken 5 minuten wachten.
– Een vijfde stap is te kijken of de display en/of er een rood lampje brandt of een error geeft. Lees het boekje. Druk de reset knop in(evt meerdere pogingen, vooral als de ketel lang niet gebruikt is)
– Een zesde stap is de stekker om te draaien in het stopcontact. Sommige ketels zijn zogeheten “fase”-gevoelig.
– Een zevende stap is te kijken of thermostaat batterijen gewisseld moeten worden. Als zo, dan moet de thermostaat niet goed displayen of een waarschuwing geven.
Storing verwarming #4: De C.V.-ketel maakt lawaai N
Als uw C.V.-ketel een tikkend of kloppend geluid maakt, Zou dit aan de C.V. druk kunnen liggen. De druk is af te lezen op de drukmeter, die zich meestal bevindt bij de C.V.-ketel of bij de radiator waar u bijvult. Als de wijzer op de drukmeter een waarde lager dan 1 bar aanwijst, is de druk te laag en moet de C.V. worden bijgevuld. Meer over het bijvullen van uw C.V..
Storing verwarming #5: Ik heb een combi-ketel, geen warm water, maar wel verwarming
Als u een schakelaar op de thermostaat heeft zitten, kunt u kijken of deze eenzelfde of lijkende beschrijving heeft als: CV+WW (Centrale Verwarming + Warm Water). Als u dit of iets dergelijks op uw thermostaat vindt, zorg er dan voor dat de schakelaar op deze keuze staat.
Als u een electronische C.V.-ketel heeft, kunt u nagaan of deze een foutmelding weergeeft of dat er een (rood) foutmeldingslampje brandt. Is dit het geval, dan kunt u eens de C.V.-ketel resetten om het probleem te verhelpen.
Storing verwarming #6: Hoe moet ik mijn ketel bijvullen?
Eerst de stekker van de C.V.-ketel uit het stopcontact halen.
Meestal zit de vulkraan in de radiator die zich in de keuken of doucheruimte bevindt. Is dit niet het geval, dan zit deze bij de C.V.-ketel ; in ieder geval niet ver van een koud waterkraan.
Pak nu de vulslang erbij en bevestig 1 kant van de slang aan de koidwater kraan. Als de slang goed bevestigd is, zet u de kraan een beetje open en laat u de slang langzaam vollopen met water. Dit doet u om ervoor te zorgen dat er geen lucht meer in de slang zit.
Als de vulslang vol met water zit, moet de kraan weer worden dichtgedraaid. De andere kant van de vulslang moet nu worden aangesloten op de vulkraan. Zodra de vulslang aan beide kanten goed vastzit, kunt u allebei de kranen openzetten. Hou tijdens dit proces goed de langzaam oplopende drukmeter in de gaten. Als de wijzer op de 2 bar staat, kunt u beide kranen weer dichtdraaien. Ontkoppel vervolgens de slang aan beide kanten en en stop de stekker van de C.V.-ketel weer in het stopcontact. Het bijvullen is nu voltooid.
Storing verwarming #7: Hoe moet ik ontluchten?
Eerst de stekker van de C.V.-ketel uit het stopcontact te halen en dan 10 minuten moeten wachten (ivm pomp).
De ontluchter bevindt zich bij de radiatorknop of juist aan de andere kant van de radiator.
Draai met een ontluchtingssleutel de ontluchter open (tegen de klok in). U zult dan lucht horen ontsnappen. Houdt de ontluchter open totdat er warm water uit komt. Draai vervolgens de ontluchter weer dicht, stop de stekker van de C.V.-ketel weer in het stopcontact en controleer of het probleem is verholpen. Het kan zijn dat deze actie een paar keer moet worden uitgevoerd als het probleem nog aanhoudt.
————————————————————————————————————————————–
Als deze oplossingen niet werken of niet snel of goed genoeg, kan uw bedrijf of overheidsinstelling snel verwarming huren bij ons. Bel 0800 55555 12
Heater huren met snelle en volledige service?